Naukowcy cały tydzień poświęcili na poznawanie warzyw, warzywnych przetworów i posiłków z warzyw. Dzieci opowiadały o tym, co można zrobić z warzyw. Wymieniły m.in. zupy, sałatki, soki, sosy i przetwory.
Mali smakosze mieli okazję obejrzeć, powąchać i spróbować różnych warzyw: od tych, które dobrze znają, na co dzień zajadają i ich smak pamiętają, aż po te, które spróbowali po raz pierwszy. Były to: kalarepa, awokado, cebula, marchew, kapusta pekińska, czerwona, ogórek, pomidor, rzodkiewka i czerwona kapusta.
Naukowcy mogli po fakturze i strukturze rozpoznać, jakie warzywo znajduje się w ich rękach, a także wyszukać w pudełku sensorycznym określoną roślinę. Przy okazji dowiedzieli się, że czerwoną kapustę mogą wykorzystać do barwienia – tkanin, roztworów, ale także i języków i zębów!
Zabawy, smaków i zapachów było co niemiara!